share facebook magnifier twitter flickr

Roma Day Festival u sklopu Eko-Etno Gacka

Prvog dana Roma Day Festivala u Otočcu, održana je promocija prve hrvatske slikovnice na romskom jeziku, zahvaljujući projektu Roma-Li čiji je nositelj GTF - Inicijativa za održivi rast, a projektni partneri Udruga žena Romkinja Hrvatske „Bolja budućnost“ i Udruga Gačanka Otočac. Predsjednica udruge Gačanka Otočac, Dragica Rogić, govorila je o značaju predstavljanja romske slikovnice u Otočcu, dok su svrhu projekta Roma-Li pojasnile predsjednica GTF-a Mary Ann Rukavina Cipetić i predsjednica Udruge žena Romkinja Ramiza Memedi. O knjizi je govorio sam autor, književnik Nikola Šimić Tonin, pojasnivši i zašto mu je bliska romska kultura i svjetonazor te zašto se Romi pojavljuju kao junaci njegovih priča. Smisao promocije hrvatsko-romske knjige višestruk je, počevši od poticanja na (o)čuvanje romske kulture (jezika) do njena prihvaćanja u široj sredini i razbijanja predrasuda i stereotipnih razmišljanja. Na promociji je naglašeno i da više istaknutih Hrvata dolazi iz romske nacionalne manjine, pa su spominjana imena nekih poznatih sportaša i hrvatskog književnika Milana Begovića. Isječke iz priče čitala su dva dječaka, Adnan Memedi i Antonijo Jovanović, (čijoj dobi je slikovnica ponajviše i namijenjena), a kraj priče pročitala je Ramiza Memedi. Dodajmo i da je u publici predstavljanje pratio i bivši saborski zastupnik Nazif Memedi.

Drugog dana sajma Eko-etno Gacka predstavnici/e projekta Roma-Li imali su priliku predstaviti projekt široj javnosti. Eko-etno Gacka i nakon 13 godina daje dobar uvid o nekim trendovima i promjenama u gospodarstvu i obrtništvu. Neki su obrti i neke od udruga prave ikone sajma, zaštitni znakovi zbog svoje dugovječnosti i kontinuiteta nastupanja na sajmu, a uvijek ponude i nešto novo (možda je tajna opstanka baš u tome, stalnom propitivanju, obnavljanju, prilagođavanju, kretivnosti...). Neki ipak s tržišne scene nepovratno nestaju, ali zamjenjuju ih neki novi, pa se svakog ljeta mogu zabilježiti noviteti.


Roma Day Festival u sklopu Eko-Etno Gacka Roma Day Festival u sklopu Eko-Etno Gacka Roma Day Festival u sklopu Eko-Etno Gacka Roma Day Festival u sklopu Eko-Etno Gacka Roma Day Festival u sklopu Eko-Etno Gacka Roma Day Festival u sklopu Eko-Etno Gacka Roma Day Festival u sklopu Eko-Etno Gacka Roma Day Festival u sklopu Eko-Etno Gacka Roma Day Festival u sklopu Eko-Etno Gacka Roma Day Festival u sklopu Eko-Etno Gacka Roma Day Festival u sklopu Eko-Etno Gacka